top of page
תמונת הסופר/תדקלה שלום- חיוכים

נפלאות התנועה

מה תינוק צריך לאחר שנולד? אוכל, חום, מגע אוהב... ותנועה!  תחשבו על כל החודשים ברחם: כשאנחנו בתנועה, הוא רגוע ומאושר. מתי מתחילות הבעיטות? ברגע שהתיישבנו או נשכבנו על הספה :)

גם אחרי הלידה, תנועה היא צורך קיומי, בדיוק כמו אוכל. היא מאזנת את טונוס השרירים, עוזרת לרפלקס מורו (רפלקס הבהלה) לצאת מהמערכת, נותנת גירוי למערכת שיווי המשקל ומסייעת לפתח רפלקסים שישרתו אותנו כל חיינו ויסייעו לנו לעמוד וללכת, לאזן את עצמנו, לבלום כשנופלים וכו'. בנוסף – התנועה מעייפת! זה אולי נראה לנו מצחיק, אנחנו הרי מחזיקים את התינוק, אנחנו זזים ומתאמצים והוא מתעייף? כן, הוא צריך לאזן את עצמו, להגיב לתנועות שלנו גם אם הוא עטוף ומוגן, ללמוד הרבה – וזה מאד קשה לגוזל שכזה...  בהמשך – כשהקטנטן שלנו יתחיל להניע את עצמו – להתהפך, לזחול וגם לעמוד וללכת, הוא ישתמש ברשתות העצביות שנבנו במוחו – בידע שנאגר עם כל תנועה והנעה של גופו: הוא ידע שתנועה היא לא דבר מפחיד ושאפשר להנות ממנה, ידע להגיב לשינויים, ויוכל להשתולל ולייצר תנועה בשביל עצמו... התנועה הזו, שבתחילה מונעת על ידי רפלקסים, תלך ותשתכלל ותהפוך לרצונית ואיכותית יותר (למשל – דחיפה רפלקסיבית של המשטח אצל עוללים בני יומם שמלמדת אותם: כשאני לוחץ כנגד הקרקע קורה משהו, הידע הזה יבוא לידי שימוש בהתהפכויות, זחילה, עמידה והליכה).

ולכן – אני מעודדת את האמהות בסדנאות שלנו ב"חיוכים" לנוע ולהניע כמה שיותר.מגיל אפס והלאה, תנועה במהלך היום ובעיקר בשעות אחר הצהריים (לפני שגרת הערב שמטרתה להוריד את רמת הפעילות לאט לאט עד לשינה) תסייע להתפתחות טובה יותר של המוטוריקה הגסה, להתמודדות טובה יותר עם הסביבה וגם - לשינה טובה יותר בלילה :)

"הוא יתרגל לידיים!"

מי לא מכיר את המשפט הזה? אז נכון שהבן של השכנים תמיד יודע להעסיק את עצמו לבד על המשטח מגיל אפס (וגם ישן לילה שלם ונרדם לבד במיטה שלו), אבל לתפיסתי – העניין הפוך בדיוק: תנו לגוזל הקטנטן כמה שיותר ידיים כשהוא זקוק לכך, כמה שיותר תנועה עליכם בשלב ההתחלתי של חייו (עד גיל 4-5 חודשים) – וכשיהיה מוכן לזה יוכל להניע את עצמו בקלות יתרה, עם תחושת בטחון, עצמאות וסקרנות. הוא לא "יתרגל" – הוא רק יקבל את מה שהוא צריך. מבטיחה שתינוק זוחל וחקרן לא יבקש כל היום ידיים, יהיה לו הרבה יותר נעים לגלות את יכולותיו החדשות בעצמו!



כמה רעיונות לתהליכים בתנועה:

שימו לב: על מנת לפתח את מערכת שיווי המשקל (שנמצאת באוזן) יש צורך להניע את הראש במרחב. כמובן שהתנועה צריכה להיות בטוחה ונעימה לכל הצדדים, אין לטלטל את הראש קדימה ואחורה! כשהתינוק באוויר, תמיד הטו אותו מעט קדימה או החזיקו את הראש והצוואר, על מנת שראשו לא יישמט.·  מגיל אפס אפשר להניע את הקטנטנים כשהם במנשא בד עליכם (מעורסלים או בתנוחת בטן לבטן): מנשא הבד עוטף ומחזיק אותם בצורה נעימה ומקנה להם בטחון ותחושה של גבולות הגוף שלהם, ויחד עם תנועה זו החוויה הכי קרובה להימצאות ברחם. שימו מוזיקה שאתם אוהבים ותרקדו בבית או צאו לטיול בחוץ.· אפשר גם להניע ללא מנשא: בצורה בטוחה, עדינה וקרובה לגוף שלנו – ומגיל 3 חודשים לערך, כשהקטנטנים מסוגלים להחזיק את גופם במרחב בצורה טובה יותר – אפשר להניע בתנועות גדולות יותר – שוב, מוזיקה שאתם אוהבים, ריקוד בחדר: נוסיף "אווירונים" מעל הראש שלנו, "שמיניות באוויר" מצד לצד או כשהם מוחזקים על האמה שלנו בתנוחת "נמר על עץ" והעברת הגוזל מאחד לשני. · זוכרים את הפוף? גרירה של הפוף בחדר כשהתינוק מעורסל בפנים, ובהמשך כשהוא על בטנו על שמיכה או מזרן תסייע לבנייה של תגובות איזון ובלימה. · כשהקטנטן מתחיל לגלות את יכולות ההתהפכות שלו, ניתן להניח אותו בתוך שמיכה גדולה או סדין, ובעדינות להרים קצה אחד של הבד כדי לגלגל אותו מהבטן לגב וחזרה. · אפשר לייצר ערסל מאולתר ממנשא או כל בד גמיש אחר – לאחוז בשני הקצוות ולנדנד מצד לצד J כמובן שאם יש ערסל אמיתי – זה כיף עוד יותר גדול!


אז תניעו, תשתוללו ותרקדו והכי חשוב – תחייכו :)

שתפו אותי בחוויות שלכם וגם בכל שאלה או תהייה.

8 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page